
PRACTICE GUIDELINE 2 

Place of Worship 

This instrument is certified pursuant to section 52(1) of the Planning, Development and Infrastructure Act 2016 

This Practice Guideline is issued by the State Planning Commission (the Commission) under 
section 43 of the Planning, Development and Infrastructure Act 2016 (the Act). 

Introduction 

Section 43(1) of the Act allows the Commission, with the approval of the Minister responsible for 
administering the Act, to make practice guidelines with respect to the interpretation, use or 
application of the Planning Rules or the Building Rules (as those terms are defined under the Act). 

Practice Guideline 

Part 1 – Preliminary  

1 – Citation  

This Practice Guideline may be cited as Practice Guideline 2 – Place of Worship. 

2 – Commencement of operation 

This Practice Guideline will come into operation on the day on which it is published on the 
SA Planning Portal. 

3 – Object of Practice Guideline 

The object of this Practice Guideline is to clarify activities associated with a ‘place of worship’ land 
use as defined within the Planning and Design Code. 

4 – Interpretation 

Act means the Planning, Development and Infrastructure Act 2016.  

Code means the Planning and Design Code.  

Commission means State Planning Commission. 

Regulations means the Planning, Development and Infrastructure (General) Regulations 2017. 

Note: Section 12 of the Legislation Interpretation Act 2021 provides that an expression used in an 
instrument made under an Act has, unless the contrary intention appears, the same meaning as in 
the Act under which the instrument was made. 
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Part 2 – Place of worship  

5 – Background 

The Land Use Definitions Table in Part 7 of the Code identifies that ‘Place of worship’: 

Means premises used by an organised group for worship and religious activities. 

The use may include facilities for social, educational and charitable activities associated with 
the congregation. 

A place of worship includes a chapel, church, mosque, synagogue and temple, but excludes a 
funeral parlour. 

6 – Social, educational and charitable activities 

For the purposes of the definition of ‘Place of worship’ in the Code, ‘social, educational and 
charitable activities associated with the congregation’ includes the following: 

• the place of worship being used as accommodation, which may or may not include the
provision of meals, up to two nights a week for no more than 13 weeks per year for
homeless people.

Issued by the State Planning Commission on 12 July 2024. 

Note: This Practice Guideline commences operation in accordance with ‘Part 2 – Commencement 
of operation’.  

Versions  

Version 1: Commenced operation on 12 July 2024. 
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